«Командний дух – запорука успіху будь-якої справи»: на кафедрі публічного управління та адміністрування відбувся тренінг командоутворення

Факультет гуманітарної освіти і соціальних технологій > Новини кафедри публічного управління та адміністрування > «Командний дух – запорука успіху будь-якої справи»: на кафедрі публічного управління та адміністрування відбувся тренінг командоутворення

У понеділок, 22 лютого 2021 року, у 219-й аудиторії, на кафедрі публічного управління та адміністрування факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій відбувся тренінг командоутворення для здобувачів освіти за ОПП «Публічне управління та адміністрування», на чолі із психологом Тетяною Кузьменко та за участі гаранта і групи забезпечення, – йдеться на сторінці кафедри у Facebook.

Консультант психолого-медико-педагогічної консультації, старший викладач кафедри менеджменту освіти і практичної психології Тетяна Кузьменко зазначає, що команда – це не сума окремих частин, а єдине ціле – певна структурована група людей, кожен член якої взаємодоповнює іншого. Ось такий меседж став центральним у ході проведення чергового тренінгу командоутворення для здобувачів освіти Освітньо-професійної програми «Публічне управління та адміністрування», гаранта та групи забезпечення. Адже саме відчуття командного духу, взаємна повага, емоційна ресурсність є запорукою реалізації завдань освітньої програми.

Надзвичайно потужні ідеї лежать в основі програми психологічного тренінгу, що реалізується у співпраці з усіма учасниками освітнього процесу. Чіткі орієнтири дозволяють сформувати у представників зазначеної освітньої програми компетентність партнерської взаємодії. Нижче наведено ідеї, які є основними маркерами тренінгової програми.

Кожен учасник освітнього процесу має право на власну думку і вплив на колективне рішення. У якісній команді всі учасники рівні між собою. Це означає, що до думки кожного варто ставитися з повагою, а конструктивно критикувати виключно у справі й задля результату. Уміння почути, прийняти конструктивну критику та дати адекватний фідбек – ще одна важлива умова роботи в команді.

Досвідченіші учасники команди діляться досвідом з менш досвідченими. Якщо людина має більший за інших багаж знань і досвіду, це не означає, що всі мають погоджуватися з нею. Попри це, вона може навчити нового й підказати правильне рішення в певних ситуаціях.

Важливим є контроль емоцій. Усі ми – емоційні, часом навіть занадто. Але в команді варто спершу обдумати реакцію і лише проявляти. Це досягається виключно практикою. Емоція формується всередині розумом, а не зовнішніми обставинами.

Важливо ділитись обов’язками та завданнями. Для того команда і створена, щоб успішно реалізовувати великі проєкти й не «виснажуватися» після кожного. Завдання варто розділяти та делегувати. Делегування й уміння відпускати деякі завдання – це важливий навик для кожного командного гравця.

У хорошій команді немає місця інтригам і пліткам, адже з ними команда просто не зможе бути у єдності і працювати, як злагоджений механізм.

Успішна команда завжди може вдало проаналізувати свої помилки після завершення проєкту. Рефлексія після проєкту дає 30% додаткового успіху для наступного. Працюючи в команді, варто не забувати про персональну відповідальність.

Відтак, консультант психолого-медико-педагогічної консультації Тетяна Кузьменко зазначає, що після рефлексії учасників психологічного тренінгу ще раз була підтверджена загальновідома фраза «командний дух – запорука успіху будь-якої справи».

Прес-центр кафедри публічного управління та адміністрування

Leave a Reply

Недавні записи

Категорії