Політологи-сковородинівці долучились до Міжнародної науково-практичної конференції «Наука і освіта України в умовах російсько-української війни»: говорили про виклики та завдання в контексті національної безпеки та післявоєнної відбудови

Факультет гуманітарної освіти і соціальних технологій > Новини кафедри політології > Політологи-сковородинівці долучились до Міжнародної науково-практичної конференції «Наука і освіта України в умовах російсько-української війни»: говорили про виклики та завдання в контексті національної безпеки та післявоєнної відбудови

19 квітня 2024 року у Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Наука і освіта України в умовах російсько-української війни: виклики та завдання в контексті національної безпеки та післявоєнної відбудови». Її учасниками стали представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема ректор УГСП Віталій Коцур, доцентка кафедри політології  Леся Коцур та здобувачка спеціальності 052 Політологія, українська медикиня-доброволиця, військовослужбовиця та народна депутатка України, засновниця та командирка волонтерського Медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

Захід об’єднав представників різних університетів та наукових установ, які обговорили найактуальніші аспекти української науки та освіти у контексті воєнних подій. Модератором конференції виступив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Василь Ільницький.

Серед інших промовців з вітальним словом до учасників зібрання звернувся й ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, який наголосив, що одним із найсерйозніших викликів для сучасної України є створення належних умов для здобувачів освіти; повернення молоді на Батьківщину; робота з внутрішньо-переміщеними дітьми з метою їх інтеграції в місцеві громади; робота з ветеранами та створення можливостей для здобуття ними цивільної освіти й переосмислення історичного минулого задля вивільнення з-під російського впливу.

Надалі з вітальним словом звернулась студентка Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доброволиця та медикиня, народна депутатка України Яна Зінкевич. Її промова стосувалася важливості якісної освіти й науки в умовах повномасштабного вторгнення:

 «…Наука й освіта в умовах війни має надзвичайно важливе значення. Якісна освіта й наука – запорука не тільки формування надійного людського капіталу, а й міцне підґрунтя для формування громадянського суспільства, що є надзвичайно важливим з погляду національної безпеки», – зазначила Яна та представила на розсуд зібрання тези доповіді на тему: «Політика увічнення пам’яті загиблих воїнів-медиків під час російсько-української війни 2014-2022 рр.».

Своєю чергою доцентка кафедри політології Леся Коцур взяла участь у пленарному засіданні конференції, де презентувала дослідження на тему: «Комеморативний вимір гібридної війни росії проти України: 2014-2022».

Зазначимо, що більшість виступів пленарного засідання були присвячені темі гібридного виміру російсько-української війни. Науковці переконані, що росія й надалі використовує історичне минуле, історичну пам’ять та історичну інформацію як зброю проти України, адже головна мета агресора полягає у запереченні самої ідеї існування незалежної України. І задля досягнення цієї мети використовуються не тільки російські ресурси та можливості, а й представники російської «п’ятої» колони, як в Україні та і в Європі.

 

Пресцентр факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій

Недавні записи

Категорії