Факультет гуманітарної освіти і соціальних технологій > Новини кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання > У четвер в УГСП визначили переможців у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт з історії України імені Ярослава Потапенка «Боротьба за українську державність: минуле та сучасність»: як це було

18 квітня 2024 року, на базі Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся Всеукраїнський конкурс наукових робіт з історії України імені Ярослава Потапенка «Боротьба за українську державність: минуле та сучасність». Розповідаємо, як це було.

На початку зустрічі з вітальним словом до присутніх звернувся ректор УГСП Віталій Коцур, який закцентував особливу увагу на назву конкурсу, яка починається зі слів «Боротьба за українську державність» та нагадав, що саме за це боровся доктор історичних наук, професор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ярослав Потапенко під час Революції Гідності 2013-2014 роках.

Принагідно, хочемо згадати пророчі й водночас актуальні сьогодні слова Ярослава Потапенка, які він висловив у листопаді 2013 року, ще на початку Революції:

«…На наших очах розгортається Нова холодна війна – лінія фронту проходить по території України. Ті, хто стоїть на Євромайдані – солдати Західної цивілізації у боротьбі проти «східних варварів», російського неоімперіалізму (як колись ми двічі протистояли іншим східним варварам – османам). Новітні хрестоносці в екзистенційно-духовному протистоянні з Сатаною московського необільшовизму, замаскованим за шатами псевдорелігійного «русского миру». Компроміс тут неможливий: вони нас знищать – або ми їх здолаємо в духовній боротьбі. Приєднуйся до лицарів волі, виходь на Євромайдан – якщо не супроти ворогів, то заради власного майбутнього. Не будь опортуністом, бо опортуністи, врешті, стають колабораціоністами. Не бійся – бо грішники горітимуть в пеклі, а боягузи в пеклі живуть. Слава героям! – бо вони і є справжньою Україною, за яку не соромно буде вам і вашим дітям. Ярослав Потапенко, з любов’ю з Євромайдану!…»

Також до привітань долучився заступник голови Бориспільської районної державної адміністрації Андрій Синяков, який побажав учасникам плідної роботи й подальших наукових пошуків, які робитимуть нашу Україну ще сильнішою.

Натомість проректор з наукової та інноваційної діяльності Василь Дудар, нагадав, який складний шлях пройшла українська наука, щоб вирватись з радянських методологічних тенет. Василь Леонідович переконаний, що нині надзвичайно важливо вивчати не тільки українську історію, а й сучасні процеси, аби не припуститись помилок минулого.

Надалі декан факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Вячеслав Редзюк побажав учасникам плідної та результативної дискусії, а організаторка та модераторка конкурсу Руслана Потапенко оголосила, що на другий етап конкурсу було відібрано 19 наукових робіт, присвячених національно-патріотичному вихованню. Усі учасники представили свої роботи з гідністю та активно взяли участь у жвавих дискусіях.

У підсумку було визначено переможців конкурсу:

І місце виборовучень 10 класу Броварського ліцею № 6 Броварської міської ради, Броварського району Київської області Андрій Підкуйко;

ІІ місця зайнялиучениця 10 класу Ковалівського академічного ліцею Ковалівської сільської ради Білоцерківського району Київської області Софія Третяк  та  учень 10-Б класу Бориспільського ліцею імені Юрія Головатого Бориспільської міської ради Київської області Нікіта Роменський;

ІІІ місця посілиучень групи №20 ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області Денис Сонько, учень 9 класу Переяславської гімназії № 1 Переяславської міської ради Бориспільського району Київської області Денис Шкіра та учениця Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Ангеліна Засенко.

По завершенню конкурсанти  отримали відзнаки й фінансову винагороду від ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура,  таємного мецената «Х», а також кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін.

Згадуючи слова Ярослава Потапенка, ми бачимо, що боротьба за Українську державність триває. Наукові актуальні доповіді молодих українських дослідників та їхня небайдужість до історії та майбутнього нашої держави вселяють непохитну віру на нашу неодмінну перемогу.

 

Пресцентр факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій

Недавні записи

Категорії