«Голодомор в Україні 1932-1933 рр.: постгеноцидний синдром»: кафедра історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін згуртувала науковців навколо міжнародного круглого столу

Факультет гуманітарної освіти і соціальних технологій > Новини кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін > «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.: постгеноцидний синдром»: кафедра історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін згуртувала науковців навколо міжнародного круглого столу

У п’ятницю, 24 листопада 2023 року за ініціативи кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся Міжнародний круглий стіл  на тему «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.: постгеноцидний синдром».

Подія об’єднала представників Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Національної асоціації дослідників Голодомору-Геноциду українців, Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-Геноциду, Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, Німецько-Українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина, а також викладачів, аспірантів, студентів та працівників альма-матер.

З вітальними словами до учасників зібрання звернулися ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, президент Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина в Німеччині Дарина Блохин, декан факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Вячеслав Редзюк, завідувач кафедри світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-Геноциду Володимир Сергійчук та заслужений юрист України, генерал-лейтенант Микола Герасименко.

Конференція висвітлила найважливіші теми з проблематики дослідження Голодомору-Геноциду українського народу. Завідувачка кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Валентина Молоткіна акцентувала увагу присутніх на аналізі «Ключових наративів російської пропаганди про голодомор в Україні 1932-1933 рр.»; доцент Оксана Тарапон розглянула «Становище дітей в Українській РСР через призму геноцидних практик комуністичного режиму». У свою чергу, доцент Леся Коцур поділилася трагічними сторінками історії села Вільне, розглядаючи «Колективізацію й голодомору-геноцид у Вульшці». Президент Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина в Німеччині Дарина Блохин наголосила на важливості вшанування пам’яті жертв геноциду у своїй доповіді «Світлої пам’яті українським жертвам геноциду 1932-1933 рр. (До 90-ліття Голодомору)», доцент Руслана Потапенко розглянула особливості кваліфікації геноциду в доповіді «Геноциду: особливості кваліфікації». Надалі доцент Володимир Скляр висвітлив тему «Зміни етнічного складу населення України внаслідок геноциду українців – Голодомору 1932-1933 рр.», а доцент Людмила Хмельницька привернула увагу до аспекту «Голодомору 1932-1933 рр. як практики етноциду українського народу».

Міжнародний круглий стіл «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.: постгеноцидний синдром» розкрив не лише надактуальні та водночас трагічні сторінки історії українського народу, але й наочно відзначив важливість відновлення історичної пам’яті на сучасному етапі формування нашої держави. Захід став вагомим внеском у вивчення минулого та сприяв підтримці процесів утвердження національної ідентичності.

Нагадаємо, що цієї суботи УГСП разом з усією країною та світовою спільнотою вшановував пам’ять мільйонів жертв Голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років.

 

Пресцентр кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін

Категорії